Kuchnia ma wielkie znaczenie dla każdego domu. Jest miejscem, w którym nie tylko przyrządza się posiłki. Wiele osób lubi przesiadywać w kuchni, a jeśli jej wielkość na to pozwala, można tam również spożywać posiłki. Bywa, że kuchnia nie stanowi odrębnego pomieszczenia, lecz jest połączona z salonem.
Takie rozwiązanie ma wielu zwolenników, choć nie jest też pozbawione pewnych wad. Gdy wolimy, aby goście nie widzieli jak zmagamy się z przyrządzaniem potraw, lepiej zdecydować się na oddzielną kuchnię. Trzeba ją jednak zawsze jakoś oświetlić. I tu pojawia się pytanie, w jaki sposób? Dobre światło nad blaty Kluczowa w kuchni jest przestrzeń robocza, z jakiej będziemy korzystać.
Blat kuchenny jest tym miejscem, w którym szykuje się najwięcej rzeczy. Musi być koniecznie dodatkowo oświetlony. W tym momencie sprawdzają się wszelkiego rodzaju lampki podszafkowe (bo zwykle nad naszym blatem wiszą szafki z naczyniami). Standardowo w lampach tego rodzaju stosuje się podłużne świetlówki.
Są trwałe i pobierają niewiele energii. Popularne są dziś także taśmy ledowe – jeszcze tańsze w użytkowaniu i nie mniej efektywne. Oszczędność nadal ważna Poza tym lampa znajduje się też zazwyczaj w okapie umieszczonym nad kuchenką. Może mieć jedną lub dwie żarówki i w niektórych domach jest wykorzystywana bardzo powszechnie jako podstawowe źródło światła w kuchni.
Warto więc, aby znalazły się w niej żarówki o niskim zużyciu energii (ledy są najbardziej oczywistym wyborem). Przydatna będzie także lampa sufitowa o nieco większej mocy. Sprawdzi się, gdy w kuchni trzeba będzie spędzić więcej czasu, na przykład podczas szykowania świątecznych czy urodzinowych specjałów.